Redirecting to the english page, Navitasoft, foreign brand of IP Systems. Click here to Navitasoft.com

Újabb energetikai szoftver exportsiker regionális együttműködésben

Budapest, 2018. július 20. – Az osztrák Siemens és Smart Tech bevonásával a magyar IP Systems Zrt. szállítja az ukrán villamosenergia rendszer kiegyensúlyozói piacüzemeltető és elszámoló rendszerét az Ukrenergo számára több, mint 2 milliárd forint értékben, a Világbank finanszírozásában.

Ukrajna az Energiaközösség társult tagjaként vállalta, hogy az energiapiacát az Európai Unióban érvényes szabályok szerint megnyitja. A piaci résztvevők számára azonos feltételeket biztosító, transzparens működés alapja a szállítandó „Kiegyensúlyozó Piac és Kapcsolt Szolgáltatások” szoftver, mely alapját képezi a teljes ukrán villamosenergia piac napi működésének és elszámolásának.

Az IP Systems TSO-IP szoftverére és a Smart Tech EM Family rendszerére épülő megoldás az európai átviteli rendszerirányítók szövetsége (ENTSO-E) által támasztott követelményeknek megfelelően fogja biztosítani a napi üzleti folyamatok kezelését, elszámolását. A rendszer alapját képző szoftver komponenseket Ausztriában, Bulgáriában, Kazahsztánban, Koszovóban, Macedóniában, Magyarországon és Svájcban is használják.

Ezzel a szerződéssel az IP Systems a régió legnagyobb villamosenergia piacának számító ukrán villamosenergia-piac meghatározó informatikai szállítójává válva növeli kijevi irodája létszámát. A Társaság a szerződésben vállalt 5 éves üzemeltetés támogatáshoz helyi mérnököket is igénybe kíván venni.

---------------------------------------

Az IP Systems Zrt-ről

Az IP Systems energiapiaci megoldásokra szakosodott tanácsadó és szoftverfejlesztő vállalat, mely szoftvereit az energiarendszer üzemeltetői, nagy- és kiskereskedői egyaránt használják. Az idén 10 éves, magyar menedzsment tulajdonban levő vállalkozás termékeit a régió több országában használják: Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Görögország, Magyarország, Románia, Szlovákia és Svájc.

A Smart Tech-ről

Az 1999-ben alapított osztrák vállalkozás informatikai megoldásokat kínál a liberalizált energiapiacok számára. A Smart Tech kereskedelmi platformját használja az osztrák villamosenergia-(APCS) és gázpiac (AGCS), a tanúsítványkezelési megoldása fut az EXAA spot piacán. A régió több piacán használják regionális szintű aukciós megoldásait: Ausztria, Bulgária, Németország, Kazahsztán, Koszovó, Macedónia és Svájc. A Smart Tech osztrák menedzsment és az Atos Origin tulajdonban levő vállalat.

Az Ukrenergo-ról

Az Ukrenergo Nemzeti Energiavállalat az ukrán villamosenergia-átviteli rendszer üzemeltetője. Ebben a minőségében a legnagyobb villamosenergia-átviteli rendszert üzemeltető vállalat Kelet-Európában. Döntő szerepet játszik a villamosenergia átvitelben és piac üzemeltetésben 4 EU-tagállam (Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia) és 3 FÁK ország (Oroszország, Moldova, Belorusszia) között.