Az MVMP földgázkereskedelmét támogatja az IP Systems

A multi-utility (több közműves) ellátás irányába elmozduló MVM Partner az IP Systems megoldását választotta földgáz-kereskedelmi tevékenységének informatikai támogatására. A tavalyi évben összesen 11,89 milliárd m3 volt hazánk földgázfelhasználása, ebből a versenypiacon 7,88 milliárd m3 került hasznosításra, míg a háztartások fogyasztása 3,47 milliárd m3 volt.

A piac telítettsége következtében más szektorokhoz (pl. a telekommunikációs vagy környezeti szolgáltatások) hasonlóan az energiaszolgáltatás területén is egyre inkább megfigyelhető az elmozdulás a multi-utility ellátás irányába. A villamosenergia-versenypiacon mára vezető szerepet betöltő MVM Partner is ezért lépett be kereskedőként a csaknem 8 milliárd m3 éves felhasználású földgázversenypiacra, mely tevékenység támogatására informatikai megoldást keresett.

„Versenyképességünk növelése kulcskérdés, melynek egyik leghatékonyabb módja, ha kihasználjuk a villamosenergia- és a földgázpiac szinergiáját. Ezért a földgázpiacra történő belépésünkkor olyan informatikai megoldást kerestünk, amely éppen ezt a szinergiát képes támogatni, vagyis integrálható a már meglévő rendszereinkhez, másfelől pedig elősegíti az energia- és kapacitás-felhasználás optimalizációját” – mondta Major György, az MVM Partner vezérigazgatója.

Az MVMP szakemberei az IP Systems Kft. Trading Energy Platform nevű rendszere mellett döntöttek, mivel ez volt a legkiforrottabb megoldás, amely esetében a rendkívül szoros bevezetési határidő is biztosítható volt.

Az energiapiacon végbement liberalizáció ébresztette fel azt az igényt, hogy az energiakereskedelmet informatikai megoldásokkal támogassuk. A Trading Energy Platform koncepciójának kialakításakor így alapvető szempont volt, hogy olyan egységes energiakereskedelmi rendszert valósítson meg, amely egyaránt alkalmas földgáz- és villamosenergia-kereskedelmi tevékenység támogatására az iparági legjobb gyakorlatok, valamint a törvényi megfelelőségek figyelembe vételével” – magyarázta Füzi Ákos, az IP Systems ügyvezető igazgatója.

A Trading Energy Platform bevezetésekor az IP Systems szakembereinek a rövid határidőn és az integráción túl számos egyéb kihívásra is választ kellett adniuk, így például a szoftvernek mind a tárolói, mind a szállítórendszeri használat támogatását biztosítania kellett, vagyis a földgáz keletkezési helyétől az ügyfél ellátásáig elősegíteni az MVMP üzleti folyamatait.

A technológia előállításában és szakmailag egyaránt jelentős segítséget nyújtott számunkra az IP Systems, összességében azt a profizmust kaptuk, amire számítottunk” – mondta a projekt eredményeiről Major György hozzátéve, hogy az együttműködés a jövőben is folytatódik, hiszen az IP Systems a rendszer átadása óta is támogatja az üzemeltetést.